THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Selasa, 20 April 2010

Si Bodoh yang Bangang....

Huhu....Agak boring ptg ni...Tgk jam skang tepat dh kul 12 tghari tp still mata xleh nk lelap lagi.. cuaca dh best dh utk tido tp xtau la nape mate ni still cerah... Sbb xtau nk wat pe, so aku bercadang nk taip sesuatu bagi hilangkn sedikit rs bosan aku waktu tgh2 hari ni... So, post ni aku dedikasikn utk diri aku sendiri tp kalo ade yg nk baca pn, ape slhnye kan..sharing is caring bak kate atok sedara aku yg duduk kt kg. Bukit Tembakau tu.. ummm, nk taip psl ape eh? haa, dpt!!..bnda alah ni mmg lm dh aku nak taip...ingat dlu nk msukkn dlm blog aku 2-3 bln lepas tp xde masa la sebab mls giler nk taip2 time tu....hahaha...cite psl pgalamn aku gak la ms g jjln kt kl dlu..bnda dh lm dh tp still msih teringat2... tu yg nk taip n postkn buat renungan2 bersama kot... hmm, start cmni..dlu time belia2, aku ngn bbrape org member aku ade la gi jejalan kt kl, time tu kalo xsilap nk g RTW kot...so, pegi la dlm 3 org nek bas dri melaka..nk nek kete xde, so tu la yg kene bas tu...btolak dlm kul 10 pagi dri melaka central & tibe sana (puduraya) dalam kul 12 lebih nk ke-1 ptg.. kat
puduraya ni la bndalah yg nk aku cite kn ni terjadi.... so, ms kt puduraya tu, time aku tgh jln2 nak g cari mknn2 ringan kt dlm pudurya tu, aku ade nmpak la seorng nenek ni..nenek tu aku rasa umor dia dlm 60thn lebih kot ...tgk muke dia pn mmg nmpak la jelas kedut2 nye tu...nenek tu ade bw bekas smbil2 tgh mintak2 sedekah kt org sekeliling kat dlm pudurya tu...so, lepas aku beli mknn aku lepak kt ade 1 tempat duduk ade kt situ smbil tgk je gerak- geri nenek tu... mmg sedih la bile tgk..yela, sepatutnye time2 usia tua ni,orang2 mcm nenek tu dh bleh lepak2 goyang kaki je kat rmh je, suruh anak support...ni lain plak, dia terpaksa plak mintak2 sedekah kt orang..tp xtau la kot, maybe ade sebab2 tertentu yg menyebabkn nenek tu tpaksa mengemis..yg lebih kesian, time2 dia mintak2 sedekah tu, ade segelintir manusia yg aku tgk langsung xmencerminkn budaya murni tetapi diorg lebih mncerminkn budaya2 bangang...dh la xnk bgi sedekah, pastu siap diorg bgosip2 lg kate nenek tu brbau busuk & wat diorang hilang selera nk mkn...mmg aku dgr ngn jelas percakapn kurang ajar diorg tu, sbb time tu manusia2 xbermoral berkenaan duduk dekat je ngan aku... kt kerusi sebelah aku... ade ke patut??? geram gak time dgr diorg kate mcm tu...Walaupun diorng bkn kutuk aku tp aku tetap terasa panas gak...Bangang punya orang, ckp ikut sedap mulut je... Kalo nenek tu bkn org ssh, xde la dia nk mintak2 sedekah ngn ko & org rmai..xde la dia nk pkai baju2 kotor @ berbau2 busuk ni... xde la dia nk wat ko hilang selera nk mkn..Itu pn xleh pikir ke??.... Dh la time nek tu mintak sedikit sumbangan, korang xkasi sesen pn.. Pastu siap korang kutuk2 dia lagi...Tu manusia ke namanya?? rsnye org2 cm tu kalo jadi haiwan pn xlayak kot... Baju je cantik, tp otak kosong... Aku xde la baek sgt pn tp bile tiba bab2 mcm ni kite kene pikir gak sendiri xkire la kite ni baik or jahat...mcm golongan nenek2 tu, aku pasti diorg pn xnk jadi mcm tu...hidup xtentu-hala, terkontang-kanting... Hidup mengharapkn ehsan orang ni mmg ssh... so, mana yg mampu kite tolong, kita tolong.. kalo xmampu kita tolong, wat senyap sudah la.....xyah nk kutuk2...buat mnambah dosa yg sedia byk tu je... huhu.. tu je kot... isu ni mmg xbesar pn tp tetap aku nk ceritekn gak sbb bnda ni bkaitan ngn sifat kemanusian kita.. xkisah la sape kite, YB ke, anak datuk ke, superman ke, punker ke...manusia tetap manusia..respect ttp kene ade dlm diri kita ni. xbyk pn ckit pn bleh la..jnji ade.... xleh la nk tgk org sebelah mata walaupun dia tu nmpak rendah darjatnye dari kita... aku harap2 la aku xjmpe lagi la golongan2 mcm ni...golongan2 yg nmpak pandai luaran tp sbnarnya bodoh teramat2 dalamannye (phmkn?)..huhu...

Selasa, 12 Januari 2010

My Ultimate 'Lepaking' Place (Bahagian 1)

Perh, bosan gile lepak rumah ari ni...Disaat kebosanan2 mcm ni la, rasanye aktiviti yg paling ideal dilakukan pada pandangan mata hati aku ni mungkin melepak bersama teman2 kot...xde la nnti bosan sgt...Kalo lepak2 ngn kwn2 ni, bleh gak la nk mengumpat + brgosip + mengutuk2 antara satu sm lain..hahaha, best oooo....Seperti kebiasaan la bile je time cuti @ balik2 kampung hujung2 minggu ni, aku akan mule menelefon arul @ razi @ mat grunge cheng untuk ajak kluar lepak kt port2 lepak kebiasaan kitorang.. Seperti yang korang sedia maklum, negeri Melaka ni kan antara negeri paling menarik kt Malaysia ni.. So, seiring dengan status negeri menarik tu, jgn terkejut la bile aku kate bahawasanye kt melaka ni kalo nak dikira2 port utk mlepak-lepak yg ade kt sini rasa2 nye mungkin mencecah 1000000 tmpat lepak kot (penulis : wah, ntah dari mn la ko dpt fakta ni???)..Byk kan? hehe... Tp dlm kalangan 1000000 tempat lepak yang ni, aku nk bgtau korang semua 10 tempat lepak yang memang jadi kegemaran aku kalo aku lepak ngn kwn2 aku nak2 bile cuti2 ni.. Aku pn bkn jenis yg suke tmpt2 lepak2 yg gmpak2 ni.. cukup la sekadar tmpt tu bleh aku tenangkn kpala otak aku ni hahaha... So untuk menu posting kali ni, aku dgn bangga dan bersemangatnye akan bgtau korang semua 10 tempat lepak wajib aku bile menjelangnya cuti sekolah/sem/sakit/am/hujung minggu ni...huhu..

1) Jambatan Kaki Pancing... ( Melaka Raya)

Jambatan ni terletaknye kt area2 Melaka Raya yg terkenal dgn lambakan pub2 dan kelab2 malam yang menjadi destinasi para muda-mudi di mlm hari terutammanye di mlm minggu.. Tp jambatan ni xtergolong dlm golongan2 tmpat mcm tu ye..hanya kedudukannye je yg bhampiran ngn tempat2 tu...hehe..Nama sebenar jambatan ni aku pn xtau ape tp aku lagi prefer panggil jambatan ni sebagai 'jambatan kaki pancing'.. Sebabnya kalo aku pegi je lepak kt jambatan ni, xpenah xde org mancing..Setiap mase dimana jua mstinye ade org mancing..Even kalo aku gi lepak2 tengah2 pagi dlm kul 1 @ 2 pagi pun mesti ade org tgh mancing nye...Bkn sorang dua, tp mencecah puluhan org... Mungkin byk ikan kot kt sini.. Tempat ni paling aku minat lepak terutamanya waktu mlm la sebab jambatan ni bdekatan ngn kawasan laut, so angin time mlm2 memang dingin gile la...Nak bbual2 pun best..xde gangguan bunyi bising dr org @ bunyi kenderaan..mmg best la snng cite... Tempat ni mmg sesuai la kalo aku ni nk lepak2 tenangkn otak aku ni kalo ade ape2 mslh ke contohnye mcm pening pikirkn final exam aku ari tu..huhuhu..(penulis : final exam mcm shit).




2) Mamak Mydin MITC (Ayer Keroh)

Ni pun bleh dikire slh satu tempat lepak kegemaran aku...Aku slalunye akan lepak sini kalo aku teringin nk maen internet....Seperti yg diketahui ramai, aku ni cuma berkongsi broadband ngn adik aku..Nak beli broadband utk persendirian xmampu..So, aku tong-tong la duit ngn adik aku utk beli broadband ni dimana setiap bulan aku cume kene bayar rm20 & selebihnye pakai duit dia utk bayar bil bulanan broadband tu... Tp kalo dia dh bw broadband tu balik kt asrama dia, aku pastinye akn kejang sbb confirm diketika itu aku xdpt maen internet...Nak gi maen kt CC kt Telok Mas tu mmg malas la...CC tu dh la penuh ngn budak2 je, bisingnye mcm pasar.. Dah tu internet kt situ pun slow mcm siput sedut..Memang mmbazir duit je la kalo aku gi situ...Jadi, solution utk masalah ni adalah mamak mydin MITC....kt sini bleh main internet sepuas & selama yg mungkin..Siap ade plug lagi kalo nk cas bateri yg dh kong tu...xkene byr sesen pun..Free of charge..Wireless kt sini pun laju gile babeng..Setakat nk download cite berkapasiti 600 MB tu, xsmpai 1 jam leh siap...mmg best la lepak sini.....So, ape tunggu lagi?

3) Padang Dataran Pahlawan Mall (Bandar Melaka)

aku selalunye lepak2 kt sini bile aku dh puas ronda2 kt dlm Dataran pahlawan & kt Mahkota Parade tu..Tempat ni sesuai la kalo nk lepak2 utk hilangkn penat lepas bjalan ke or kalo nk borak2 kosong ke...Bahkan kalo nk tido kt atas padang rumput kt sini pun bleh... xde org mrh pun walaupun ia nmpak agak seakan-akan mengada2..Tp ape2 pn jgnla tido kt situ time waktu siang @ tgh2 panas, bleh hitam kulit ooo... tp kt sini agak ramai la org lepak kalo waktu siang2 ni...sbb tu la kalo aku nk lepak kt sini, aku slalunye akan pegi kul 12 tgh mlm & ke atas...time2 cm tu kurang ckit la ckit org...so, nk lepak2 pun tenang ckit... nk buat2 bising & huru-hara pun xde la org pandang semacam je..hahaha...


*** Untuk 7 lagi tempat lepak kegemaran aku ni aku akan masukkn dlm posting yg akan datang pulak...xbest la bgtau sekaligus terus, xnampak menarik & xsuspen la cm tu..xgitu??? hahaha... gambar2 tmpt kt atas pn xde sbb xde kemera la nk amik gmbar2 tmpt tu...tp xpe, nnti aku msukkn blik gmbar tmpt kt atas tu yer.. Ape2 pn, kalo korang nk tau, tnggu je ye next posting aku..Kalo sesape yg xnk tau pun, kene tunggu gak next posting aku...hehehe.. Okla, Wassalam...

Ahad, 15 November 2009

AnoTHer SerOnok dAY


Gembiranye rase hatiku ini...pejam celik, pejam celik xsangka dh 1 sem dh aku blaja kt kuittho @ uthm ni...mcm xcaye je...sekejap sangat aku rase ms ni berlalu..ape yg aku blaja dlm ms 3-4 bln kt cni pun aku msih xtau..hahaha...tgk2 dh cuti dh...dh le ngn final sem 1 mcm f**k + s**t, so mmg mnampakkn lg aku xblaja dgn fokus pun kt uthm ni...ahh, persetan pada semua tu..benda dh lepas, mls aku nk ingatkn lagi..kalo diingatkn lagi, pasti merajuk la diri
(penulis : ciplak ayat P. Ramlee ckit..hehe). Ape2 pun, yg pastinya skang ni aku kene terime kenyataan gak bahawasanya pada hari aku posting 'bendalah' ni, aku sekarang dh start dh cuti hujung sem. huhu..gembire mmg tak terkata la..nak2 lak dpt lepak rmh sebulan lebih lak tu...huiii, seronok oii!!!..hehe... mmg nikmat...bleh tgk tv selama 24 jam tanpa henti, bleh mkn msakkan mak 15 kali sehari, bleh minum air sejuk dari peti ais berjenama singer (penulis : kt asrama air sejuk amik kat water cooler..air dh la xmsk..huhu) & byk lg...bkn semua tu nikmat ke? Memang besyukur la...Mmg betol la org slalu ckp 'rumah ku, syurga ku'..sokong 100% tanpa ragu2..hehehe..

Untuk cuti sem tahun ni, aku xpikir lagi ape aku nk wat ape lagi... tp rsnye aku nk wat benda yg aku slalu wat la time cuti2 ms diploma tu, cari kerja partime.. dpt gak la ckit duit nk wat belanja nnti time cuti & time nk masuk blik kt u nnti... lgpn xde la slalu sgt nk mintak duit dr mak aku sgt.. mintak skali- skale ngn mak bapak xpe la...kalo dh tiap2 hari nk mintak, berat la cm 2...xgitu?? okla2, ngntok lak mate ni... jam pun dh nk pukul 6.30 pagi ni..xtido lg ni...rsnye dh smpai seru kot untuk aku tido ni...ni kalo tangguh2 lagi tido ni, alamatnye maghrib esok la br bgn..huhuhu....okla2, ape2 pun sebelum aku lupe aku nk ucap untuk terakhir kalinya sesuatu kt korang... SELAMAT BERCUTI!!!!!!!!


Isnin, 14 September 2009

Stress @ Tension : Otak dia la!!!

pergh....hati dh xsedap ni...kenang2 blik test principle management yang aku buat khamis mlm ari 2, btol2 wat aku cuak gile babas nye....ade 50 soalan, yg aku hentam @ taram rsnye nk dekat 65% kot (penulis--->teruk bnar ko ni)...mmg blur langsung la mlm tu...otak btol2 rs kosong je mlm tu... huh, bkn sbb stuck ke, ape ke, tp smua sbb xbaca langsng nota dia... siap ptg sblm test mlm tu, aku bleh bersenang-lenang kat atas katil smbil main chatting ngan kwn2 myspace aku... niat nk bace nota2 mmg xde langsung...mcm dh kene rasuk ngan chatting je rsnye... nasib baik la smua test tu soalan dia soalan objektif, bleh la gak aku tanda je mn yg ade kemungkinan nk btol.. mn tau nasib aku baik yg aku tanda2 tu btol ke jwpan dia..cube kalo soalan2 tu jenis subjektif, cnfirm mati real aku mlm tue...nk hentam apenye kalo dh soalan subjektif, kalo jwapan dia bleh merapu mcm aku tulis dlm blog ni ok juga la.. boleh gak aku kora2 ckit ayat2 dia kasi jd berbunga2 n brbuah2..pas 2 leh dpt A++..hahaha..tp xleh sbb smua nk fakta..huh, xleh slhkan sesape la...smua slh aku..mls....semuanye sebab mls...so, bersempena ngan peristiwa malang yang dah aku lalui ni, aku bercadang nak posting kt blog ni suatu tips yg aku rs amat berguna kt aku n korang smua..amacam?? nk??


CARA MENGHILANGKAN STRESS


1. Cooling Down. Tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan dengan perlahan, konsentrasi pada gerakan diafragma anda. Lakukan dua atau tiga kali, hingga mula berasa tenang.

2. Redakan ketegangan. Jika anda sedang duduk, berdirilah dan lakukan perenggangan yang lembut. Gerakan tangan dan lengan bergantian, lalu angkat bahu dan buat tubuh anda terasa rilek.

3. Bergerak. Lakukan gerakan dengan berjalan cepat, walaupun hanya berjalan-jalan di sekitar ruangan anda berada. Hal ini berguna untuk membantu melancarkan aliran darah. Bergerak secara teratur juga dapat membantu membakar kesan negatif dari hormon stress.

4. Berteriak atau menjerit. Pergilah ke suatu tempat peribadi lalu berteriak dan menjerit sepuasnya. Cara itu dapat dipakai untuk terapi pereda stress.

5. Terapi Esensial Bunga. Letakkan beberapa kuntum seri bunga, seperti Bach Rescue Remedy, Jan de Vries Emergency Essence atau Australian Bush Flower Emergency Essence di lidah anda.

6. Berpikirlah positif. Pilih sesuatu yang layak, satu pemikiran peribadi yang positif. Ulangi secara teratur pada diri anda sendiri.

7. Jaga pemakanan. Diet dan jangan tergoda dengan makan secara berlebihan. Kerana kajian menjalankan, sesetengah makanan yang mengandugi kesan yang negatif kepada seseorang jika kerap memakan makanan yang tidak seimbang dan berzat.

8. Dengarkan muzik. Irama muzik yang lembut dapat membantu anda lebih tenang.

9. Terorganisasi. Mula mengatur kehidupan dan waktu secara efektif. Membuat prioritas, sehingga anda dapat mengatasi tekanan dalam suatu waktu.

10. Ketawa. Menonton komedi seperti di Youtube, tertawa bersama teman anda, atau kunjungi website yang berunsur lawakan merupakan penawar luarbiasa bagi stress dan tekanan.

11. Menemukan ketenangan dari dalam. Visualisasi atau meditasi dapat membantu menemukan sebuah ketenangan dari dalam, pada saat disekeliling anda dipenuhi tekanan dan kegaduhan.

12. Konsumsi vitamin dan suplemen. Anda mungkin memerlukan vitamin B dan antioksida semacam vitamin C dan E pada ketika tertekan. Suplemen probiotik dapat juga membantu anda mengatasi stress.

Jumaat, 4 September 2009

There's no justice in the world??

Antara salah 1 lagu yang aku paling minat skali dgr... kalo aku bukak laptop mlm2 nk main internet ke, chatting ke cnfirm lagu ni termasuk dlm list lagu wajib dgr aku...
kanape aku minat lagu ni?? sbb lagu ni music dia agak slow n layan je...bile dgr lagu ni mcm trase diri aku ni di tiup angin sepoi2 bahasa je...mmg feeling habis la.. & yang paling penting skali ape yang wat aku minat gile babas dgr lagu ni adela disbab lirik lagu ni...lirik lagu yang ringkas bg aku tp ade maksud yg mendalam...xcaya, cube korang dgr lagu tue smbil prhatikan lirik dia...kombinasi yang smpurna, irama dan lagu...

Soldier's Poem by Muse

Throw it all away
Let's lose ourselves
'Cause there's no one left for us to blame
It's a shame we're all dying
And do you think you deserve your freedom

How could you send us all far away from home
When you know damn well that this is all
I would still lay down my life for you
And do you think you deserve your freedom

No I don't think you do
There's no justice in the world
There's no justice in the world
And there never was

video