THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Ahad, 15 November 2009

AnoTHer SerOnok dAY


Gembiranye rase hatiku ini...pejam celik, pejam celik xsangka dh 1 sem dh aku blaja kt kuittho @ uthm ni...mcm xcaye je...sekejap sangat aku rase ms ni berlalu..ape yg aku blaja dlm ms 3-4 bln kt cni pun aku msih xtau..hahaha...tgk2 dh cuti dh...dh le ngn final sem 1 mcm f**k + s**t, so mmg mnampakkn lg aku xblaja dgn fokus pun kt uthm ni...ahh, persetan pada semua tu..benda dh lepas, mls aku nk ingatkn lagi..kalo diingatkn lagi, pasti merajuk la diri
(penulis : ciplak ayat P. Ramlee ckit..hehe). Ape2 pun, yg pastinya skang ni aku kene terime kenyataan gak bahawasanya pada hari aku posting 'bendalah' ni, aku sekarang dh start dh cuti hujung sem. huhu..gembire mmg tak terkata la..nak2 lak dpt lepak rmh sebulan lebih lak tu...huiii, seronok oii!!!..hehe... mmg nikmat...bleh tgk tv selama 24 jam tanpa henti, bleh mkn msakkan mak 15 kali sehari, bleh minum air sejuk dari peti ais berjenama singer (penulis : kt asrama air sejuk amik kat water cooler..air dh la xmsk..huhu) & byk lg...bkn semua tu nikmat ke? Memang besyukur la...Mmg betol la org slalu ckp 'rumah ku, syurga ku'..sokong 100% tanpa ragu2..hehehe..

Untuk cuti sem tahun ni, aku xpikir lagi ape aku nk wat ape lagi... tp rsnye aku nk wat benda yg aku slalu wat la time cuti2 ms diploma tu, cari kerja partime.. dpt gak la ckit duit nk wat belanja nnti time cuti & time nk masuk blik kt u nnti... lgpn xde la slalu sgt nk mintak duit dr mak aku sgt.. mintak skali- skale ngn mak bapak xpe la...kalo dh tiap2 hari nk mintak, berat la cm 2...xgitu?? okla2, ngntok lak mate ni... jam pun dh nk pukul 6.30 pagi ni..xtido lg ni...rsnye dh smpai seru kot untuk aku tido ni...ni kalo tangguh2 lagi tido ni, alamatnye maghrib esok la br bgn..huhuhu....okla2, ape2 pun sebelum aku lupe aku nk ucap untuk terakhir kalinya sesuatu kt korang... SELAMAT BERCUTI!!!!!!!!


Isnin, 14 September 2009

Stress @ Tension : Otak dia la!!!

pergh....hati dh xsedap ni...kenang2 blik test principle management yang aku buat khamis mlm ari 2, btol2 wat aku cuak gile babas nye....ade 50 soalan, yg aku hentam @ taram rsnye nk dekat 65% kot (penulis--->teruk bnar ko ni)...mmg blur langsung la mlm tu...otak btol2 rs kosong je mlm tu... huh, bkn sbb stuck ke, ape ke, tp smua sbb xbaca langsng nota dia... siap ptg sblm test mlm tu, aku bleh bersenang-lenang kat atas katil smbil main chatting ngan kwn2 myspace aku... niat nk bace nota2 mmg xde langsung...mcm dh kene rasuk ngan chatting je rsnye... nasib baik la smua test tu soalan dia soalan objektif, bleh la gak aku tanda je mn yg ade kemungkinan nk btol.. mn tau nasib aku baik yg aku tanda2 tu btol ke jwpan dia..cube kalo soalan2 tu jenis subjektif, cnfirm mati real aku mlm tue...nk hentam apenye kalo dh soalan subjektif, kalo jwapan dia bleh merapu mcm aku tulis dlm blog ni ok juga la.. boleh gak aku kora2 ckit ayat2 dia kasi jd berbunga2 n brbuah2..pas 2 leh dpt A++..hahaha..tp xleh sbb smua nk fakta..huh, xleh slhkan sesape la...smua slh aku..mls....semuanye sebab mls...so, bersempena ngan peristiwa malang yang dah aku lalui ni, aku bercadang nak posting kt blog ni suatu tips yg aku rs amat berguna kt aku n korang smua..amacam?? nk??


CARA MENGHILANGKAN STRESS


1. Cooling Down. Tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan dengan perlahan, konsentrasi pada gerakan diafragma anda. Lakukan dua atau tiga kali, hingga mula berasa tenang.

2. Redakan ketegangan. Jika anda sedang duduk, berdirilah dan lakukan perenggangan yang lembut. Gerakan tangan dan lengan bergantian, lalu angkat bahu dan buat tubuh anda terasa rilek.

3. Bergerak. Lakukan gerakan dengan berjalan cepat, walaupun hanya berjalan-jalan di sekitar ruangan anda berada. Hal ini berguna untuk membantu melancarkan aliran darah. Bergerak secara teratur juga dapat membantu membakar kesan negatif dari hormon stress.

4. Berteriak atau menjerit. Pergilah ke suatu tempat peribadi lalu berteriak dan menjerit sepuasnya. Cara itu dapat dipakai untuk terapi pereda stress.

5. Terapi Esensial Bunga. Letakkan beberapa kuntum seri bunga, seperti Bach Rescue Remedy, Jan de Vries Emergency Essence atau Australian Bush Flower Emergency Essence di lidah anda.

6. Berpikirlah positif. Pilih sesuatu yang layak, satu pemikiran peribadi yang positif. Ulangi secara teratur pada diri anda sendiri.

7. Jaga pemakanan. Diet dan jangan tergoda dengan makan secara berlebihan. Kerana kajian menjalankan, sesetengah makanan yang mengandugi kesan yang negatif kepada seseorang jika kerap memakan makanan yang tidak seimbang dan berzat.

8. Dengarkan muzik. Irama muzik yang lembut dapat membantu anda lebih tenang.

9. Terorganisasi. Mula mengatur kehidupan dan waktu secara efektif. Membuat prioritas, sehingga anda dapat mengatasi tekanan dalam suatu waktu.

10. Ketawa. Menonton komedi seperti di Youtube, tertawa bersama teman anda, atau kunjungi website yang berunsur lawakan merupakan penawar luarbiasa bagi stress dan tekanan.

11. Menemukan ketenangan dari dalam. Visualisasi atau meditasi dapat membantu menemukan sebuah ketenangan dari dalam, pada saat disekeliling anda dipenuhi tekanan dan kegaduhan.

12. Konsumsi vitamin dan suplemen. Anda mungkin memerlukan vitamin B dan antioksida semacam vitamin C dan E pada ketika tertekan. Suplemen probiotik dapat juga membantu anda mengatasi stress.

Jumaat, 4 September 2009

There's no justice in the world??

Antara salah 1 lagu yang aku paling minat skali dgr... kalo aku bukak laptop mlm2 nk main internet ke, chatting ke cnfirm lagu ni termasuk dlm list lagu wajib dgr aku...
kanape aku minat lagu ni?? sbb lagu ni music dia agak slow n layan je...bile dgr lagu ni mcm trase diri aku ni di tiup angin sepoi2 bahasa je...mmg feeling habis la.. & yang paling penting skali ape yang wat aku minat gile babas dgr lagu ni adela disbab lirik lagu ni...lirik lagu yang ringkas bg aku tp ade maksud yg mendalam...xcaya, cube korang dgr lagu tue smbil prhatikan lirik dia...kombinasi yang smpurna, irama dan lagu...

Soldier's Poem by Muse

Throw it all away
Let's lose ourselves
'Cause there's no one left for us to blame
It's a shame we're all dying
And do you think you deserve your freedom

How could you send us all far away from home
When you know damn well that this is all
I would still lay down my life for you
And do you think you deserve your freedom

No I don't think you do
There's no justice in the world
There's no justice in the world
And there never was

video

Khamis, 3 September 2009

Bebelan Kosong part 4

Arghh...letihnye...ni la sbb yg aku mls nk bgn sahur ni..kalo bgn, msti nk tido blik cnfirm payah...tp xpe, demi untuk isi perut untuk thn pose utk hari ni, aku redha kan la juga situasi yg menyiksakn ni..hmm, macam xcaya lak skang ni dh masuk fasa ke-2 dh bulan Ramadan...pejam celik, pejam celik dh lebih 10 hari dh aku pose...sekejap je aku rs...bile kenangkan blik, ikutkn dh 10 hari lebih dh bulan pose ni, tp masih xde ape improvement aku wat..smbhyag pn ade yang ttinggal, solat terawih pn kadang2 xpgi, tido pn agak keterlaluan (maksudnya disini, tido lame gile-->bleh myebabkn makruh)...snng cite bnda yg aku slalu wat pade ari2 biase n bulan2 biase aku ttp teruskn kt bulan baek ni..Pkir2 blik rs mcm rugi je...Yela, time bln ramadhan ni la pluang kite nk lipat gandakan pahala n kurangkan dosa kite..slain tu leh kurangkan berat badan gak...ni x, org2 skang tmsuk aku la, tibe bln ramadhan berat bdn makin naik la plak, bkn turun....yela, time tibe je nk beli juadah bbuke, kite nye beli mcm nk wat kenduri doa selamat utk 1 kampung...kt ctu je dh ade 2 keburukan dh..Pertama, ia bleh mengemukkn bdn n secara xlngsung pnyakit mudah dtg cntoh mcm obesiti. ke-2 lak, sifat mmbazir secara xlangsung dh bersemi dh dlm diri..nk2 kalo dh beli byk to mkn ckit je..yg mknn yg kite xmkn tue kita buang...xmmbazir nm nye tu...tgk, bkn keburukan ke tu?? hai, manusia2... bnda yg baik xnk lak korang dibuat, bnda jahat blumba-lumba nk wat..xtau la mcmn nk ckp..rs2 nye mmg lumrah mnusia kot cm 2...mungkin xsemua org mcm 2, segelintir je kot...tp yg pasti aku tmasuk dlm golongan segelintir tu...teruk la aku ni....huh...tp xpe, walaupun ape2 pn aku harap yg balance2 hari ramadhan yg tinggal ni aku nk cube2 gak mnmbahbaikkan diri aku sebaik mungkin...kalo xdpt buat improvement byk, ckit pun jd la..so, aku harap korang semua dpt bantu aku n kalo ade ape2 yg aku bleh bantu korang, aku bantu nye... bagus tau budaya bantu-membantu ni...nk2 di bulan yg baik ni... berlipat ganda pahala tau bleh dpt..yg penting wat benda baik la....sumpah, xbohong...kalo xcaya, tnya ustaz korang....hmm, rsnye ckup la smpai cni dlu kot...aku pn nk wat ibadah yg teringkas kt bulan ramadhan ni iaitu TIDO......hehehe....slm

Hang Jebat si Power Ranger!!

Hang Jebat.....sape Hang Jebat tu? Perdana Menteri Somalia ke? ke pekerja kontrak spenuh masa kt Taman Maju tu?...Slh, smua slh.... xkn tu pun xtau...wah, berat la kalo mcm ni...hmmm, disebabkan ramai yang xtau sape dia Hang Jebat ni, aku bercadang nk bg ckit info kt korang smua ttg 'otai' yang satu ni... Aku xnk korang akan menyesal kalo korang xdpt tau ttg hang Jebat ni..rugi oi, bg aku dia ni lg dashyat dari Superman..bahkan, kalo Superman + Spider+ Cicakman pun blum tentu leh kalahkan dia.. So, cube la korang bayangkan... Dashyat gile babas bkn?? Dia merupakan seorang pejuang yang paling hebat skali bg aku kt Negeri Melaka ni ms zaman kesultanan Melayu dlu2... ms zaman Melaka blum kene serang ngn Portugis dlu.. knape aku ckp cm 2.. Ini adela sebab dia berani menentang kezaliman walaupun kezaliman tu Raja yg lakukan.. Ini la yg membezakan antara hang Tuah ngan Hang Jebat..... nk tau lebih lanjut x... So, sila baca..............


Menurut Hikayat Hang Tuah, Hang Jebat merupakan seorang pahlawan yang telah dibunuh oleh Hang Tuah kerana derhaka dalam pertarungan yang memakan masa 3 hari 3 malam. Hang Jebat pada masa pertarungan itu menggunakan keris Taming Sari yang dianugerahkan oleh Sultan Melaka semasa melantiknya menjadi Laksamana. Keris itu dikatakan menjadikan Hang Jebat kebal tidak lut senjata. Hang Tuah telah berjaya merampas semula keris Taming Sari dalam pergelutan dan menikam Hang Jebat. Selepas menikam Hang Jebat, Hang Tuah yang baru kembali dari buangan, kembali kerumahnya. Hang Jebat tidak terus mati, tetapi telah membalut lukanya dengan kain cindai dan kemudiannya memasuki kampung-kampung untuk mengamuk membunuh siapa sahaja yang melintas dihadapannya. Dia akhirnya menghembuskan nafas terakhir di pangkuan Hang Tuah.

Hang Jebat dikatakan telah membuat perhubungan sulit dengan seorang dayang istana bernama Dang Wangi. Ada kisah yang menyebut bahawa sebenarnya Hang Jebat telah bernikah dengan Dang Wangi dan semasa Hang Jebat terbunuh, Dang Wangi sedang hamil anak Hang Jebat. Hang Tuah kemudiannya menghantar Dang Wangi tinggal di Singapura untuk melahirkan dan membela anak Hang Jebat yang dikatakan bernama Hang Nadim. Dalam kisah Singapura Di Langgar Todak, budak bijak yang memberi pendapat supaya berkubukan batang pisang dari serangan todak dikatakan adalah Hang Nadim anak kepada Hang Jebat.

Keberanian dan ketegasan Hang Jebat untuk mencari keadilan sehingga sanggup menderhaka kepada Sultan adalah satu-satunya persoalan yang menjadikan Nama Hang Jebat begitu harum sehingga ke zaman ini. Ungkapan katanya 'Raja adil raja disembah,raja zalim raja disanggah,' menjadi kata-kata hikmat setiap kali memperkatakan perjuangan untuk menuntut keadilan atau bila hendak memperkatakan kezaliman raja yang memerintah. Kesetiaan Hang Tuah yang membuta tuli sebaliknya menjadi cemuhan orang-orang di generasi ini.

Kembali kepada peringkat pertama

hmmm, lm rsnye xupdate blog ni...rs2 nye dkt 1000 juta thn gak la xbukak2 blog ni...
mls woi....nk elak sifat mls ni mmg pyh gile..tu yg benda sekacang n sesimple seperti update blog pun aku xmampu lakukan...cipan btol la mls ni...lg kecik dlu dh kcau aku..tu yg periksa dr skolah smpai msuk u xpnh cemerlang2 tu...kalo aku dpt mmbasmi rs mls ni, cnfirm dh jadi mcm dr. Mahadhir dh aku skang ni...hahaha...(penulis88-->cit, nk jd mcm Mahadhir konon..pirah!!!)..
Tp xpe, start dr aku posting ni, aku dh berazam dh nk jadi rajin n antara usaha aku nk ke arah tu, aku nk slalu update blog aku..huhu.. So, kesimpulan ke pada posting aku kali ni, aku ingin menghebahkan bahawa aku nk start megaktifkan kembali blog aku........Sekian